Jalkaväkimiina on puolustajan turva

Julkaistu Pyhäjärven Sanomissa 29.4.2022

Maailman kiusallisimpiin ongelmiin lukeutuu se, kun hyväntahtoiset ihmiset eksyvät kuvittelemaan sinisilmäisesti ympärilleen pelkkää hyväntahtoisuutta, samalla sivuuttaen absoluuttisen pahuuden merkit ja jäljet. Pelkkä hyväntahtoisuus ei kuitenkaan takaa kansallista turvallisuutta.

Tämä ajattelutapa johti Suomessa tilanteeseen, jossa maamme allekirjoitti jalkaväkimiinojen käytön, tuotannon, siirtämisen ja varastoinnin kieltävän Ottawan sopimuksen. Venäjän julma ja raakalaismainen hyökkäyssota Ukrainaan on tehnyt sopimuksesta irtautumisen entistä tarpeellisemmaksi.

Eduskunnassa käsiteltiin ajankohtaisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon yhteydessä lukuisia aihepiiriin kuuluneita kansalaisaloitteita. Yhdessä niistä viisaasti esitetään Ottawan sopimuksesta irtautumista. Näen sen yhtenä olennaisena tekijänä, jolla Suomen puolustuskykyä vahvistetaan pitkällä aikavälillä. Päätökseni taustalla vaikuttaa varusmieskokemukseni Sodankylän sissikomppaniassa.

Jalkaväkimiinojen puolustusstrateginen merkitys ei jäänyt palveluksen aikana epäselväksi. Kyse on puolustautujan aseesta, jonka käyttäminen on meille monin tavoin edunmukaista. Jalkaväkimiina on aseena erityisen sovelias suomalaisten maaston asettamiin vaatimuksiin. Sillä estetään vihollisen liikettä sekä aiheutetaan lamaannuttavaa ja hidastuttavaa miinakauhua. Sillä suojataan omien joukkojen ryhmityksiä ja voitetaan aikaa omia liikkeitä varten.

Suomen kaltaisen rauhanomaisen maan oli alunperinkin järjetöntä lähteä omaehtoisesti rajoittamaan omaa kykyään puolustautua. Etenkin, kun sopimuksen allekirjoittamista perusteltiin holtittomalla ja siviileille kärsimystä aiheuttavalla miinoittamisella. Tällaiset sopimuksen puolesta esitetyt argumentit ovat vastoin maamme historiallista kokemusta, sillä suomalaiset ovat perinteisesti käyttäneet miinoja osaavasti ja valikoivasti, aina tarkasti kirjanpitoa tehden. Miinakurimme on ollut kova.

Tähän peilaten ei ole yllätys, että lukuisat asiantuntijat ja entiset sotilaat ovat kritisoineet päätöstä. Jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö on pohdiskellut miinojen varastoinnin olevan perusteltua.

Ottawan sopimukseen liittyminen oli virheellinen päätös, joka on pikimmiten oikaistava. Tästä syystä toivonkin, että asiaa edistävä kansalaisaloite etenee rivakasti päätöksentekoon. Kaikki puolustukseen kuuluvat keinot on käytettävä, kun turvataan suomalaisia ja suomalaista elämäntapaa.

Janne Heikkinen

kansanedustaja (kok.)