Oulun on luovuttava ravintoloiden terassimaksuista

Tiedote 23.4.2021 Julkaisuvapaa heti

Kaupunginvaltuutettu Janne Heikkinen (kok.) ja kokoomuksen valtuustoryhmä esittävät 22.4. jätetyssä valtuustoaloitteessa, että Oulun kaupunki luopuu anniskelu-ulkoterassiluvan ja ulkokahvilalupien mukaisesta palvelumaksusta vuoden 2021 osalta. Koronakriisin aiheuttamat poikkeusolot ovat haitanneet ravintoloiden ja kahviloiden toimintaa jo yli vuoden ajan. Nyt yritysten oma syömävara on kuitenkin lopussa.

  • “Tapahtuma- ja ravintola-alan yritykset ovat kuuluneet läpi koronakriisin pandemian suurimpiin taloudellisiin ja inhimillisiin kärsijöihin. Ravintoloiden sekä kahviloiden liiketoimintaa ja perustuslaillista elinkeinovapautta on jouduttu rajoittamaan voimakkaasti kansallisen terveysturvallisuuden takaamiseksi.” Heikkinen toteaa.

Lähestyvä kesäkausi, lupaavat tautiennusteet ja rokotusten edistyminen antavat toiveikkaita merkkejä lukuisille ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjille Oulussa. Terassikausi tarjoaa monille yrittäjille mahdollisuuden saada liiketoimintansa takaisin jaloilleen.

  • “Tähän saakka Oulun kaupungilla on ollut melko rajallinen keinovalikoima auttaa sulkutoimien piiriin joutuneita yrittäjiä. Nyt kuitenkin kaupungilla on todellinen mahdollisuus osoittaa tukensa kriisistä kärsineille yrittäjille ja luopua vuoden 2021 maksujen perimisestä tai mahdollisesti palauttaa jo perityt lupakustannukset. Ravintola-ala on todella merkittävä työllistäjä, joten sen nopea toipuminen kriisistä on koko kaupungin etu.” Heikkinen esittää.

Rohkaisevia esimerkkejä vastaavanlaisesta tukitoimesta voidaan löytää Lahdesta. Paikallinen tekninen ja ympäristölautakunta on esittämässä terassien lupamaksujen täysimääräistä poistoa loppuvuodelle.

  • “Oulun kaupungille lupamaksuista luopumisella vuoden ajaksi on pieni merkitys. Ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjille kyseessä olisi kuitenkin merkittävä kädenojennus. Ravintola- ja tapahtuma-ala työllistää eri vaiheissa lukuisia ihmisiä. Pienellä tuella on suuri merkitys, jonka vaikutus ulottuu yksittäisen ravintolan ulkopuolelle. Monet vuokranantajat ovat jo tulleet vastaan. Nyt on kaupungin vuoro.” muistuttaa Heikkinen.

Oulun kaupungilla on ainutlaatuinen mahdollisuus auttaa ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjiä, kun koko alaa niin Oulussa kuin Suomessa painaa vaikeat ajat. Oikea-aikaisen ja tarkkarajaisen tuen merkitys näkyy katukuvassa, kun ne lukuisat tutut ravintolat ja kahvilat ovat edelleen toiminnassa koronakriisin taltuttua.