Silpomiskulttuurin pesiytyminen Suomeen torjuttava

Julkaistu ensimmäisenä painetussa Kalevassa 17.6.2020.

Suomessa teetetään säännöllisesti laaja kouluterveyskysely toisen asteen opiskelijoille. Viimeisimmässä THL:n julkistamassa raportissa käy ilmi se karu seikka, että ainakin 80 toisella asteella opiskelevaa nuorta naista on viety puoskarille silvottavaksi. Heistä 51 on syntynyt Suomessa. Pimentoon jää niiden lukumäärä, jotka eivät ole jatkaneet toiselle asteelle.

Naisten sukuelinten silpominen on iljettävä, brutaali ja julma toimenpide. Sen suorittamiselle ei ole ainuttakaan lääketieteellistä perustetta: operaatio aiheuttaa kipuja, altistaa komplikaatioille ja saa aikaan elinikäisiä fyysisiä ja henkisiä vammoja. Tämä kulttuurillemme vieras rikollinen perinne tulee kitkeä Suomesta päättäväisesti. Rinnakkaisyhteiskuntien syntymistä ei voida sallia.

Maailmanlaajuisesti ongelma koskee yli 200 miljoonaa tyttöä ja naista, jotka elävät sukuelin silvottuna. Miljoonia muita uhkaa silpominen. Perinne on valitettavan yleinen tietyissä Afrikan maissa, kuten Somaliassa, Etiopiassa ja Egyptissä. Suomessa elää THL:n arvion mukaan jopa 10 000 silvottua naista ja noin 3000 uhkaa silpominen. Jokaiselle ihmiselle kuuluu seksuaalinen itsemääräämisoikeus, ja jokaisen keho on koskematon.

Raakalaismaisen silpomiskulttuurin pesiytyminen Suomeen on suuri ongelma. Erityisen surullista on kun Suomen kansalaisia on viety silvottavaksi. Asian tultua ilmi tässä laajuudessa on entistä tärkeämpää kiinnittää huomiota sen kitkemiseen. Silpomiseen liittyvä kyselytutkimus tulee laajentaa toiselta asteelta myös peruskoulun kattavaksi. Ongelman oikea laajuus tulee saattaa tietoisuuteen, sitä ei voida lakaista maton alle.

Hallituksen tulee käynnistää viipymättä laaja toimenpideohjelma, jolla tunnistetaan silpomisuhan alla elävät tytöt ja naiset. Peruskoulun ja viranomaisten tulee viestiä tytöille heidän oikeuksistaan keholliseen koskemattomuuteen ja hakemaan apua matalalla kynnyksellä. Ruotsissa on olemassa ohjeistus nuorille naisille lusikan piilottamisesta alushousuihin. Tämä on signaali lentokentän turvatarkastuksessa viranomaisille, että tyttö epäilee silpomista tai pakkoavioliittoa. Tämän kaltaisia toimenpiteitä tulee ottaa käyttöön.

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen tulee lisäksi säätää rangaistavaksi erillisellä lailla. Tällä hetkellä teko tuomitaan törkeänä pahoinpitelynä. Erilliskriminalisoinnin avulla teon erityistä paheksuttavuutta voidaan alleviivata, vähimmäisrangaistuksia korottaa ja siten myös pakkokeinojen kirjoa tekojen ehkäisemiseksi laajentaa. Suomalaisuudelle vieras ja perusoikeuksien vastainen silpomisbarbaria ei saa pesiytyä osaksi yhteiskuntaamme. Rikollisia tulee rangaista. Siksi toimet sen selättämiseksi tulee olla kyllin voimakkaita ja määrätietoisia.