Työautoilun hiljaiset hautajaiset

*Kirjoitus on julkaistu alunperin Forum24-lehdessä. / Kuva: CC-BY-SA-3.0 / Ville *

Työautoilun hiljaiset hautajaiset

Vuoden 2019 eduskuntavaalien aikana silloinen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne spekuloi polttomoottorien kieltämisellä. Hänen näkemyksistään syntyi vastalauseiden myrsky, joka pakotti julkisuudessa hillitsemään radikaalia linjanmuutosta.

Sen sijaan vallan kabineteissa tuota samaista linjaa on edistetty päättäväisesti. Vihervasemmistolaisen hallituksen aloitettua tuskin ketään on rangaistu niin ankaralla kädellä kuin autoilevaa työssäkäyvää suomalaista.

Kansan tuoreessa muistissa on vain hetki sitten tehty historiallisen suuri polttoaineveronkorotus, jolle hallituksen työryhmät suunnittelevat jo jatkoa. Erityisen kovaa veroraippa iskee kehyskunnissa ja maaseudulla. Keskusta kipuilee politiikan epäuskottavimmassa nurkassa, eli oman hallituksen sisäisessä oppositiossa.

Samaan aikaan ministeri Timo Harakan (sd.) kaavailema ruuhkamaksulainsäädäntöhanke etenee mittavasta vastustuksesta huolimatta. Hallituksen päästöpietistinen hanke on pohjimmiltaan uusi ideologinen työssäkäyntivero, jolla on vain vähän, jos ollenkaan, tekemistä ilmastoasioiden järkevän ratkaisun kanssa.

On totuudenvastaista väittää, että uusi työssäkäyntivero tulisi kohdistumaan vain Uudenmaan alueelle. Kun laki on kaikille sama, niin se voidaan ottaa käyttöön myös muualla Suomessa. Ja näin myös tulee tapahtumaan. Jos poliitikoille sallitaan mahdollisuus verottaa lisää, niin he verottavat lisää.

Kuntien taloustilanne oli Suomessa luvattoman heikko jo ennen koronaa. Lähes jokainen kunta ja kaupunki etsii kuumeisesti uusia tulonlähteitä. Mitä tapahtuu, kun ylivelkaantumisen haitat kuntatalouteen alkavat vaikuttaa entistä kovemmin? Kiusaus uuden veron käyttöönotosta tulee olemaan sietämätön.

Vasemmistopuolueet esiintyvät mielellään kansalaisten hyvinvoinnin puolustajina. Siksi on eriskummallista, miksi hallitus on päättänyt ottaa erityisesti työssäkäynnin kustannusten kasvattamisen hampaisiinsa. Aivan kuin emme olisi oppineet mitään jo olemassa olevista kannustinloukuista.

Kansalaiset nimittäin kyllä osaavat laskea, että kannattaako työssäkäynti kasvavan maksutaakan myötä. Sillä toisin kuin ideologiansa sokaisemat poliitikot, niin kansalaiset murehtivat pikemminkin kuun loppua kuin maailmanloppua.

Janne Heikkinen Kansanedustaja (Kok.)