Terrorismilakeja on tiukennettava heti

(Julkaistu Kalevassa 11.2.2021)

Eduskunnassa on arkijärjellä tarkasteltuina monia kummallisia käytäntöjä. Esimerkiksi se, että parlamentissa riitaisatkin asiat etenevät päätöksenteossa jouhevasti, mutta asiat, joista kaikki vaikuttavat olevan herttaisen samaa mieltä, jumittuvat byrokratian rattaisiin.

Tähän loukkuun vaikuttaa jämähtäneen terrorismia koskevien lakien uudistaminen. Lähes kaikki ovat samaa mieltä siitä, että kansainvälistä terrorismia tulee torjua nykyistä tehokkaammin, mutta puhe ei siirry sanoista teoiksi.

Ymmärrettävästi Marinin hallituksen huomio on koronapandemian vastaisessa toiminnassa. Tästä ei silti voi seurata, että kansalaisten turvallisuutta uhkaavat terroristit ja kansallisen turvallisuuden kannalta kriittinen lainsäädäntö unohtuvat taka-alalle. Kiireellisyyttä kuvittelisi lisäävän Suojelupoliisin arvio, jossa Suomeen sota-alueelta palaavat henkilöt nähtiin riskitekijöinä.

Kansalaisten turvallisuus velvoittaa jokaisen vastuullisen poliitikon kysymään: missä hallituksen toimet ovat, vaikka tukea löytyisi myös oppositiosta? Kokoomuksen linja terrorismia koskevan lainsäädännön suhteen on selkeä ja kattava. Me tahdomme lisätä kansalaisten turvallisuutta useilla lainsäädännöllisillä muutoksilla. Tavoittelemme terrorismirikosten rangaistuksiin kovennuksia kautta linjan.

Yli vuosi sitten lakialoitteessa vaadin, että terroristisessa tarkoituksessa sotatoimialueelle matkustavilta Suomen kansalaisilta otetaan passit pois. Näin toimimalla Suomi tekisi kerralla selväksi, ettemme huoli takaisin radikalisoituneita henkilöitä. Meidän ei tarvitse hyysätä terroristeja, jotka kääntävät selkänsä maallemme ja lähtevät taistelemaan yhteiskuntaamme vastaan jihadistisen kalifaatin puolesta. Esitystäni vastaava lainsäädäntö on jo Tanskassa.

On myös käsittämätöntä, että Suomen laissa kielletään moni pienempikin asia, mutta ei maailman raakalaismaisimpaan terroristijärjestöön kuulumista. Tähän on saatava muutos. Kaikenlainen osallistuminen terroristijärjestön toimintaan tulee yksiselitteisesti kriminalisoida, kuten kansanedustajakollegat Heikki Vestman ja Pia Kauma ovat lakialoitteessaan esittäneet.

Lainsäätäjien on pikaisesti kannettava vastuunsa rauhaa rakastavan kansamme turvallisuuden takaamiseksi. Meidän ei tule olla sinisilmäisempiä kuin naapurimaamme, jotka ovat jo ryhtyneet päättäväisesti kiristämään terrorismilainsäädäntöään.

Janne Heikkinen Kansanedustaja (kok.)