Kovaa kansainvälistä terrorismia ei kukisteta pehmein keinoin

Julkaistu alun perin Sotkamo-lehdessä 5.3.2020.

Olemme todistaneet tämän vuosituhannen aikana kuinka kaapatulla lentokoneella on lennetty pilvenpiirtäjään massamurhatarkoituksessa. Olemme todistaneet lukuisia tuhoisia terroristisia pommi-iskuja, puukotuksia, ammuskeluita ja silmitöntä tappamista läntisen maailman maaperällä. Naapurimaassamme Ruotsissa rikollisjengit sotivat keskellä kirkasta päivää ja lähiöissä paukkuu viikoittain pommit.

Myös Suomessa on toteutettu ensimmäinen jihadistinen terroristi-isku, puukotusten sarja Turussa, joka vaati kaksi kuolonuhria. Mitkään tekijät eivät indikoi, että kansainvälisen terrorismin uhkataso Suomessa olisi laskemaan päin. Suojelupoliisimme seuraa noin 370 maassamme asuvaa henkilöä, joilla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin.

Kovaa kansainvälistä terrorismia ei kukisteta pehmeillä keinoilla. Maailmaa ei korjata hyväuskoisuudella, vaikka olisimme itse hyväntahtoisia. ISIS-kalifaatin joukkojen lyöminen Lähi-idässä vaati määrätietoista kansainvälistä sotilaallista yhteistyötä. Toisinaan rauhan luomiseksi ja ihmishenkien pelastamiseksi täytyy nousta itse vastarintaan. Ilman länsimaiden väliintuloa ISIS olisi suorittanut laajamittaisen kansanmurhan Lähi-idässä. Valitettavasti paha voittaa aina, jos hyvä ei tee mitään.

Kokoomus julkaisi helmikuussa 2020 toimenpideohjelman, jossa kiristäisimme kauttaaltaan terrorismin vastaisia lakeja.

Vaadimme, että kaksoiskansalaisuus tulee voida perua terroristijärjestöön kuuluvilta. Henkilö, joka on saanut maamme kansalaisuuden ja on tuomittu terrorismiin osallistumisesta ulkomailla, tulee karkottaa ennen paluuta Suomeen. Oikeudenkäynti tulee voida toteuttaa ilman epäillyn läsnäoloa. Lisäksi terroristirikoksien vankeusrangaistuksia tulee korottaa kauttaaltaan ja järjestöön kuuluminen itsessään kriminalisoida.

Ihminen, joka matkaa tai suunnittelee matkaa vierastaistelijaksi suorittamaan raakalaismaisia terroritekoja, ei ansaitse Suomen kansalaisuutta. Passit tulee evätä kaikilta kaksoiskansalaisilta, jotka toimivat isänmaatamme vastaan. Myös syntyperäisiltä Suomen kansalaisilta.

Kenellekään ei tule jäädä epäselväksi, että jokainen terroristijärjestöön liittynyt mies tai nainen vihaa isänmaataan ja sen vapautta, ja on jo siten vähintään sydämessään tehnyt maanpetoksen.

Suomen tulee ottaa käyttöön myös nykyistä tiukempi rajamenettely, jossa kansainvälistä suojelua koskeva hakemus voidaan käsitellä ja ratkaista heti rajavyöhykkeellä ilman automaattista pääsyä maahan. On myös välttämätöntä luoda sellainen lainsäädäntö, joka mahdollistaa elinkautisen vankeusrangaistuksen jatkamisen vähintään viideksi vuodeksi kerrallaan uhka-arvioon pohjautuen Norjan mallin mukaisesti.

Me odotamme nyt hallitukselta tekoja. Vastineeksi kokoomuksen konkreettiseen toimenpidelistaukseen hallitus päätti perustaa jälleen yhden tusinatyöryhmän pohtimaan keinoja terrorismin torjuntaan. Pelkään pahoin, että kyseessä on taas yksi keskustelukerho, joka hautaa ongelman maton alle pois valveutuneiden kansalaisten silmistä.

Janne Heikkinen Kansanedustaja (kok.)