Sähkönsiirtoyhtiöiden sääntely epäonnistunut

Julkaistu ensin painetussa Kalevassa.

Markkinatalouden keskeinen periaate on, että asiakkaalla tulee olla aito mahdollisuus kilpailuttaa palveluiden ja tuotteiden myyjät. Valinnanvapauden perimmäisenä ideana on pitää huoli siitä, ettei palvelun laatu tai hinnat karkaa kuluttajan kannalta kohtuuttomiksi.

Sähkön siirron osalta kilpailua ei synny laisinkaan, koska lain mukaan jokaisella alueella voi toimia vain yksi verkkoyhtiö, jolla on toimintaan yksinoikeusjärjestelmä eli monopoli.

Kilpailun loistaessa poissaolollaan verkkoyhtiöt voivat vapaasti pyytää mielivaltaisen kovaa hintaa palvelustaan. Tilannetta pahentaa se tosiasia, että sähkö on arjen välttämättömyyshyödyke - ilman sitä eläminen modernissa yhteiskunnassa on mahdotonta.

Nykytilanne luo siirtoyhtiöille tietynlaisen ”verotusoikeuden”, koska sähkö on välttämättömyys eikä sen siirtoa voi kilpailuttaa. Tämä “vero” on luonteeltaan regressiivinen. Siksi yhtiöiden tuottoa tulee säädellä, jotta laskut eivät nouse kohtuuttomaksi.

LUT:n strategisen rahoituksen professorin Mikael Collanin laskelmien mukaan verkkoyhtiöiden monopolituotoista voitaisiin nipistää lakimuutoksin noin 400 miljoonaa euroa ihmisten ja yritysten hyväksi.

On valtava vääryys, että yhtiöt nostavat monopolinsa turvin perusteetonta tuottoa näin valtavat summat. Tämän rahapotin palauttaminen suomalaisille ihmisille ja yrityksille halvemman sähkön muodossa olisi mitä parhainta ostovoiman koronaelvytystä.

Carunan ja muiden sähkösiirtoyhtiöiden kohdalla sääntely on räikeästi epäonnistunut. Yhtiöiden valvomiseksi ja voittojen rajaamiseksi luotu lainsäädäntö on puutteellista. Poliitikot ovat epäonnistuneet luodessaan niille epätarkoituksenmukaiset kriteeristöt, jotka ovat kannustaneet investoimaan kalliiseen maakaapelointiin myös silloin, kun se ei ole kaikilta osin kustannustehokasta.

Asiantuntijaselvityksen mukaan verkkoyhtiöiden säävarmuusinvestointeihin sisältyy yli 900 miljoonan euron säästöpotentiaali, jos verkkoyhtiöt valitsevat kustannustehokkaimman tavan toteuttaa säävarmuusinvestoinnit.

Edellä mainituista syistä Caruna ja muut sähkönsiirtoyhtiöt pitää asettaa tiukemman kontrollin alle ja toisaalta säävarmuusinvestointeja tulee kohtuullistaa. Mainio edustajakollegani Heikki Vestman (kok.) on laatinut asiasta ansiokkaan lakialoitteen, jota kokoomuksen eduskuntaryhmä tukee.

Kysymys on yhteiskunnallisesti merkittävä, sillä sähköverkkojen monopolilla todellakin rahastetaan. Siirtohinnat ovat monin paikoin yli kaksinkertaistuneet 10 vuoden aikana. Hallituksella on nyt mahdollisuus korjata tämä huutava vääryys viemällä lakialoitteemme pikaisesti maaliin.