Talouskasvun avaimia

Julkaistu Seutumajakassa 6.9.2023

Politiikan syyskausi alkoi osaltani Suomen Pankin pankkivaltuuston kokouksella. Ammattilaisten antama tilannekuva ei ollut mairitteleva: Suomen taloustilanne on kiikkerä. Tilanne säteilee myös perheiden arkeen eli kauppakassin hintaan, töihin kulkemiseen, lasten harrastuksiin ja säästöjen kerryttämiseen. Siksi maamme talouskasvua täytyy edistää ja sen taloutta tervehdyttää.

Rinteen-Marinin kausilla velkavuori kasvoi lähes 40 miljardilla eurolla. Vain osaa menoista pystyy uskottavasti perustelemaan. Ukrainan selviytymisen tukeminen Venäjän tuhoamisaikeiden edessä on perusteltua velanottoa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten turvottaminen pöhöttyneellä hallinnolla ei niinkään.

Arvioiden perusteella Suomi on lipumassa taantumaan, josta toivutaan ensi vuoden puolella. Eräänlaisia oireita tästä ovat Pohjois-Pohjanmaallakin koetut yritysten konkurssit. Samanaikaisesti inflaatio on edelleen koholla, vaikkakin sen kasvu on hidastunut. Silti on kuitenkin muistettava, että inflaatiota on vaikea mitata ja se voi jopa olla piilotettua.

Ennusteista huolimatta taloutemme kehityssuunta on lopulta arvaamaton, koska maamme talouden vire on altis ulkopuolisille vaikutuksille. Pelkästään koronapandemia ja Venäjän tuhoamissota Ukrainassa ovat muistuttaneet meitä tästä. Lisäksi on muistettava, ettei maassamme ole ennustajaa, joka kykenee näkemään, millaisia poikkeustilanteita tulevan vaalikauden aikana nähdään.

Kaiken tämän keskellä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusajatus ei ole kadonnut: Enemmistö vetää vankkureita, joiden kyydissä apua tarvitsevien joukko istuu. Tästä syystä hallituksen talouskasvuun tähtäävien uudistusten lista on mittava.

Tavoitteena on purkaa ahkeruutta estävät kannustinloukut, sillä mitä mieltä on ahkeroida, jos tuilla elää paremmin, tai jos palkan lisäeurosta jää vain puolet käteen. Hallitus tarttuu myös idänkaupan aikaiseen työlainsäädäntöön päivittämällä sen muiden Pohjoismaiden tasolle. Esimerkiksi jatkossa laittomista lakoista määrätään aiheutetun vahingon mukaiset sakot.

Talouskasvu ei synny vain kotimaisin aineksin, vaan kasvua varten Suomen on oltava maa, johon uskaltaa ja kannattaa investoida. Tällöin lupaprosessissa ei voi kestää puolta vuosikymmentä. Hallituksen tavoitteena on yksinkertaistaa ja sujuvoittaa lupaprosessia. Jatkossa luvat haetaan yhdeltä luukulta ja niillä on etukäteen määritelty käsittelyaika.

Kaikesta tästä on silti vähän hyötyä, jos markkinat eivät toimi. Siksi kilpailu- ja kuluttajaviraston asemaa eli käytännössä kuluttajansuojaa vahvistetaan. Samalla kartellien ja julkisten yritysten toiminnan valvontaa vahvistetaan. Markkinatalouden lainalaisuuksien vallitessa ihmisillä on parhaat edellytykset toimia, kun heillä on riittävästi vaurautta. Siksi hallituksen tavoitteena on luoda talouskasvua ja siten vaurautta kaikille suomalaisille.